Razgovarala: Kristina Ljevak

PodCast sa rediteljicom Selmom Spahić

Krajem prošle godine autorski projekat „Ljubičasto“ rediteljice Selme Spahić imao je praizvedbu u sarajevskom Kamernom teatru 55.
U najkraćem riječ je o predstavi koja tematizira većinu posljedica naših „dobrih namjera“ i nesposobnost prihvatanja ličnih izbora ljudi u takozvanoj trećoj dobi, posebno ako je riječ o našim roditeljima.
„Ljubičasto“ je i predstava o nemogućnosti podnošenja slobode za koju se neko izborio, zanemarujući društvena očekivanja.

Selma Spahić jedna je od najuspješnijih regionalnih rediteljica čije se predstave s jednakim uspjehom izvode na scenama diljem bivše zajedničke države.
Njen teatar je uvijek angažovan i političan, posvećen kritici različitih oblika opresije te odličan saveznik u suočavanjima sa traumama.

Za podcast U kontaktu Selma Spahić govorila je o izazovima i prednostima teatarskih procesa bez dramskih predložaka, o tome kako patrijarhat gradi svoju moć na čvrstim konceptima rodnih uloga koje se ne propituju i o majčinstvu koje konačno postaje sve češća tema u umjetnosti. 

Related Posts

Istina i ljubav, ključni saveznici u procesu pomirenja  

„Krajnja zloba, patologija ili ideološko ubeđenje nisu nužni kako bi pomogli pojedincu da počini beskrajno zlo“, citat je teoretičarke politike i filozofkinje Hane Arent koji mi se činio najprikladnijim za početak teksta o tako teškoj i bolnoj temi rata u Bosni i Hercegovini i Sarajeva pod granatama, tom gradu sa kojim sam odmah osetila povezanost i pripadnost. […]