Razgovarala: Kristina Ljevak

PodCast sa rediteljicom Selmom Spahić

Krajem prošle godine autorski projekat „Ljubičasto“ rediteljice Selme Spahić imao je praizvedbu u sarajevskom Kamernom teatru 55.
U najkraćem riječ je o predstavi koja tematizira većinu posljedica naših „dobrih namjera“ i nesposobnost prihvatanja ličnih izbora ljudi u takozvanoj trećoj dobi, posebno ako je riječ o našim roditeljima.
„Ljubičasto“ je i predstava o nemogućnosti podnošenja slobode za koju se neko izborio, zanemarujući društvena očekivanja.

Selma Spahić jedna je od najuspješnijih regionalnih rediteljica čije se predstave s jednakim uspjehom izvode na scenama diljem bivše zajedničke države.
Njen teatar je uvijek angažovan i političan, posvećen kritici različitih oblika opresije te odličan saveznik u suočavanjima sa traumama.

Za podcast U kontaktu Selma Spahić govorila je o izazovima i prednostima teatarskih procesa bez dramskih predložaka, o tome kako patrijarhat gradi svoju moć na čvrstim konceptima rodnih uloga koje se ne propituju i o majčinstvu koje konačno postaje sve češća tema u umjetnosti. 

Related Posts

Pečat nesvakidašnjem entuzijazmu i trčanje kroz zidove rodonačelnika video arta u našoj zemlji

Povodom izložbe video radova Likovne grupe Zvono u Galeriji Manifesto  Piše: Kristina Ljevak Bajramović  Likovna grupa Zvono osnovana je u Sarajevu 1982. godine. Njeni osnivači bili su Aleksandar Saša Bukvić, Stadko Hadžihasanović, Sead Čizmić, Narcis Kantardžić i Biljana Gavranović. Kasnije im se pridružuje Kemal Hadžić. Nesvakidašnji šesterac započeo je tako izuzetno putovanje u polju pionirskih koraka video […]

Kritika predstave „Tri dana ili Uspon i pad gospodina B“: Zašto čovjek nije vektor? 

„Tri dana ili Uspon i pad gospodina B“. Autor teksta: Roman Sikora. Dramaturgija: Nedžma Čizmo. Režija: Tanja Miletić Oručević. Scenografija i kostimografija: Sabina Trnka. Muzika: Husein Oručević. Konsultant za scenski pokret: Emir Fejzić. Produkcija, aranžman songa: Igor Kasapović. Producent: Miroljub Mijatović. Izvršni producent: Denis Krdžalić. Ansambl: Nusmir Muharemović, Snežana Vidović, Adem Smailhodžić, Siniša Vidović i Zlatan Školjić. […]