Razgovarala: Kristina Ljevak

PodCast sa rediteljicom Selmom Spahić

Krajem prošle godine autorski projekat „Ljubičasto“ rediteljice Selme Spahić imao je praizvedbu u sarajevskom Kamernom teatru 55.
U najkraćem riječ je o predstavi koja tematizira većinu posljedica naših „dobrih namjera“ i nesposobnost prihvatanja ličnih izbora ljudi u takozvanoj trećoj dobi, posebno ako je riječ o našim roditeljima.
„Ljubičasto“ je i predstava o nemogućnosti podnošenja slobode za koju se neko izborio, zanemarujući društvena očekivanja.

Selma Spahić jedna je od najuspješnijih regionalnih rediteljica čije se predstave s jednakim uspjehom izvode na scenama diljem bivše zajedničke države.
Njen teatar je uvijek angažovan i političan, posvećen kritici različitih oblika opresije te odličan saveznik u suočavanjima sa traumama.

Za podcast U kontaktu Selma Spahić govorila je o izazovima i prednostima teatarskih procesa bez dramskih predložaka, o tome kako patrijarhat gradi svoju moć na čvrstim konceptima rodnih uloga koje se ne propituju i o majčinstvu koje konačno postaje sve češća tema u umjetnosti. 

Related Posts

Iza kulisa Street Arts Festivala Mostar: Razgovor sa Tomislavom Klišaninom

Razgovarala: Vanja Ratković U Mostaru, srcu Hercegovine, nedavno je održan dvanaesti po redu Street Arts Festival. Ovim izdanjem festivala otvorilo se novo poglavlje u umetničkom dijalogu na gradskim ulicama, uz prisustvo preko dvadeset svetskih i regionalnih muralista i muralistkinja, koji su slikali na deset lokacija. Između ostalih, festival je ugostio i ikonu street art fotografije Marthu Cooper, japansku umetnicu […]

Mirza Rahmanović – Indigo: “Noć je kreativnija od jutra.”

Na ovogodišnjem Venecija film festivalu serija „Znam kako dišeš“, kreatora Jasmile Žbanić i Damira Ibrahimovića u režiji Alena Drljevića i Nermina Hamzagića, imala je svoju svjetsku premijeru. U junu mjesecu, u režiji Alena Šimića, premijerno je prikazana predstava „Istina ili izazov“ u Sarajevskom Ratnom Teatru u produkciji udruženja Kontakt i SARTR-a (reprize predstave će biti izvedene 22.[…]