Razgovarala: Kristina Ljevak

PodCast sa rediteljicom Selmom Spahić

Krajem prošle godine autorski projekat „Ljubičasto“ rediteljice Selme Spahić imao je praizvedbu u sarajevskom Kamernom teatru 55.
U najkraćem riječ je o predstavi koja tematizira većinu posljedica naših „dobrih namjera“ i nesposobnost prihvatanja ličnih izbora ljudi u takozvanoj trećoj dobi, posebno ako je riječ o našim roditeljima.
„Ljubičasto“ je i predstava o nemogućnosti podnošenja slobode za koju se neko izborio, zanemarujući društvena očekivanja.

Selma Spahić jedna je od najuspješnijih regionalnih rediteljica čije se predstave s jednakim uspjehom izvode na scenama diljem bivše zajedničke države.
Njen teatar je uvijek angažovan i političan, posvećen kritici različitih oblika opresije te odličan saveznik u suočavanjima sa traumama.

Za podcast U kontaktu Selma Spahić govorila je o izazovima i prednostima teatarskih procesa bez dramskih predložaka, o tome kako patrijarhat gradi svoju moć na čvrstim konceptima rodnih uloga koje se ne propituju i o majčinstvu koje konačno postaje sve češća tema u umjetnosti. 

Related Posts

Ajna Jusić: „Umjetnost jeste i ostaje ključna kao medijator između marginaliziranih identiteta i društva koje se neadekvatno ne suočava sa prošlošću“

Razgovarala: Vanja Šunjić Ajna Jusić je aktivistica i predsjednica Udruženja Zaboravljena djeca rata. Kroz svoj angažman pokretala je brojne inicijative koje se tiču zaboravljene djece rata, među njima je i ime jednog roditelja. Ajna Jusić se 2019. godine obratila u Ujedinjenim nacijama u ime sve djece rođene zbog rata u BiH. Po njenoj životnoj priči je snimljen […]

“Sigurno mjesto” raskida s narativima koji suicid pokušavaju motivirati

„Sigurno mjesto“, dugometražni film hrvatskog redatelja Juraja Lerotića, nježna i bolna priča o suicidu mladog čovjeka ispričana iz vizura njegovog brata i majke, osvojio je, ne samo niz strukovnih umjetničkih nagrada, nego i srca publike diljem svijeta. Osim što je 2022. godine „Sigurno mjesto“ nagrađeno Srcem Sarajeva za najbolji film, a Lerotić za najboljeg glumca, film je[…]