Razgovarala: Kristina Ljevak

PodCast sa rediteljicom Selmom Spahić

Krajem prošle godine autorski projekat „Ljubičasto“ rediteljice Selme Spahić imao je praizvedbu u sarajevskom Kamernom teatru 55.
U najkraćem riječ je o predstavi koja tematizira većinu posljedica naših „dobrih namjera“ i nesposobnost prihvatanja ličnih izbora ljudi u takozvanoj trećoj dobi, posebno ako je riječ o našim roditeljima.
„Ljubičasto“ je i predstava o nemogućnosti podnošenja slobode za koju se neko izborio, zanemarujući društvena očekivanja.

Selma Spahić jedna je od najuspješnijih regionalnih rediteljica čije se predstave s jednakim uspjehom izvode na scenama diljem bivše zajedničke države.
Njen teatar je uvijek angažovan i političan, posvećen kritici različitih oblika opresije te odličan saveznik u suočavanjima sa traumama.

Za podcast U kontaktu Selma Spahić govorila je o izazovima i prednostima teatarskih procesa bez dramskih predložaka, o tome kako patrijarhat gradi svoju moć na čvrstim konceptima rodnih uloga koje se ne propituju i o majčinstvu koje konačno postaje sve češća tema u umjetnosti. 

Related Posts

OLJA RUNJIĆ, književnica i direktorica Festivala „Škure“:  Još uvijek sam zaljubljena u ljude,  i kad mi se najmanje sviđaju, zagledana sam u dobro u njima

Nakon što je završeno još jedno izdanje Međunarodnog festivala savremene književnosti Škure, razgovarale smo sa Oljom Runjić, osnivačicom i direktoricom Festivala. Pričale smo o životu na relaciji Beč-Šibenik-Sarajevo, provincijskim mentalitetima, iskustvu egzila, jeziku, teroru desnice i patrijarhata koji suvereno korača u naše prostore sloboda i inspiraciji koja (potencijalno) izvire iz ovakve zbilje. Olja Runjić piše prozu i […]

Mladost u egzilu

Pitanje mladosti u današnjem vremenu je neriješeno pitanje. Živimo u vremenu u kojem vlada kult mladosti koji nam mladost oslikava kao najbolji period života, svi žele da ostanu mladi, da budu lijepi i vitalni. Danas je mladost na tronu čovječanstva. Uporedo se odvija surova stvarnost, u kojoj je omladina izložena lutanjima, izgubljenosti, nezaposlenosti, socijalnoj marginalizaciji i sveopštoj[…]