O nama

Koliko god se to nekome sviđalo ili ne, koliko god mi to htjeli priznati ili ne, ovaj komad planete činio je jednu historijsku, kulturnu, ekonomsku i umjetničku cjelinu mnogo prije nego što je dobio novo, šminkersko ime: Zapadni Balkan. Sada, s novim imenom, kao problematični je učenik kojeg se stalno proziva preko školskog razglasa i kojeg bi najradije izbacili iz škole (a šteta jer ima potencijala); puši u školskom WC-u za vrijeme časa, pokušava dokučiti šta će sa svojim životom i, najbitnije, koji klinac radi u školi kad je već stotine godina star i nosi gomilu znanja i iskustva sa sobom?

Dok nam svako novo preslagivanje vlasti donosi nultu godinu, onu od koje počinje Nova istorija i Novo doba, sve prije nove ere postaje nebitno, sve stare veze treba pokidati, sa zgarišta probrati što se uklapa u novi narativ, a ostalo ostaviti kraj kontejnera u nadi da će neko pokupiti i odnijeti prije nego što komšije vide sramotu.

Zamislite ovaj portal kao prostor u kojem su te stvari donesene i izložene bez restauracije, pranja i uljepšavanja, već onakve kakve jesu. Lijepe ili ružne, naše su i ogledalo su nas samih i kazuju nam ko smo i odakle smo došli. One najružnije imaju čak i moć da nam pokažu put u budućnost ukoliko smo spremni da ih pogledamo. Shvatite ga kao prostor slobode neopterećen granicama, jezikom, trendom narativa ili trenutne politike. Mjesto gdje uskoća nacionalnih ponosa ustupa mjesto širini ponosa na različitost i, najbitnije, mjesto razmjene koje spaja kroz umjetnost, kulturu i kroz kritičku misao.

Dobrodošli i ostanite uKONTAKTu!