Razgovarala: Kristina Ljevak

Podcast sa Jasminkom Halilovićem

Učešće na generalnoj konferencije Međunarodnog vijeća muzeja (ICOM 2022) u Pragu, uz predstavljanje izložbe Slušajte (Listen), koja je prethodno predstavljena u Vijeću Evrope, realizacija izložbe Progovara(j)mo kao centralnog događaja kampanje posvećene statusu djece rođene zbog rata uz niz drugih međunarodnih i regionalnih postavki samo je dio izložbenih aktivnosti Muzeja ratnog djetinjstva (MRD)u godini koju ispraćamo. 
Sam završetak godine bio je u znaku prepoznavanja onih koji su uljepšavali djetinjstvo u ratu, te je MRD tim povodom producirao serijal od pet video zapisa posvećenih herojima ratnog djetinjstva i uručio im zahvalnice.
Muzej kao i prethodnih godina nastavlja u pretprazničnim danima prikupljati paketiće za djecu koji će ove godine biti poslani djeci u Ukrajinu i izbjeglicama iz Ukrajine u Poljskoj. Svi mogu biti dio akcije i pripremiti simbolični paketić uz instrukcije na stranici Muzeja https://warchildhood.org/ba/
O rezultatima u godini koju ispraćamo i vjeri da Muzej ratnog djetinjstva može mijenjati svijet, za podcast uKONTAKTu govorio je Jasminko Halilović, osnivač i direktor Muzeja ratnog djetinjstva. 


Related Posts

Kemil Bekteši, umjetnik: Umjetnost je moj jezik i smatram da njime najbolje mogu govoriti

Piše: Kristina Ljevak Bajramović Neke ozbiljnije kulture, kao što nije postkonfliktna balkanska, bile bi ponosne na autorstvo kakvo je umjetnika Kemila Bektešija. One kojima nominalno pripada,  preispituje i njegova krvna zrnca i ne mogu da „prelome“ ni njegovo prezime. Iza Bektešija su iznimno reprezentativni umjetnički rezultati, izložbe i intervencije koje prodiru najdublje u kriva srastanja naše realnosti.  Trenutno […]