Alban Ukaj: “Kada je umjetnost u pitanju ne vidim razliku između golog i obučenog umjetnika.”

Izvor: BUKA Magazin / Slađan Tomić

29.06.2022.

Foto: Igor Huzbašić

Prenosimo izjavu glumca Albana Ukaja za BUKU povodom prekida šestosatnog umjetničkog performansa “Together” slovenačkog umjetnika Marka Mandića i umjetnice Leje Jurišić. Zastupnik SDA Haris Zahiragić je pozvao policiju koja je prekinula performans a kaznila umjetnike.

Alban Ukaj kaže da je pogubno da nam parameter za umjetnost bude golotinja.

“To je sloboda izražavanja svakog umjetnika i ja ne vidim nikakvu razliku između obučenog umjetnika i golog umjetnika kada je umjetnost u pitanju. U ovom slučaju se radi o političkim siledžijama koji daju sebi za pravo da ispituju i maltretiraju građane jer su nekada u osnovnoj ili srednjoj skoli izboli nekoga nožem”, rekao je Ukaj za BUKU referirajući se na zastupnika Harisa Zahiragića zbog njegove problematične prošlosti.

“Ja razumijem da nekoga može biti strah takvih stvorenja ali i dalje se ne osjećam dužnim da siledžiji odgovaram na besmislena pitanja. Tomislav Gotovac je nekada trčao go Zagrebom i govorio – “Zagreb, volim te.”

Da li je primjereno ili ne da se ovakav performans dešava na otvorenom u centru grada, Ukaj kaže da treba pitati organizatorku koja je zvala umjetnike na festival bez da je znala šta i koga zove.

“Mislim da je to neprofesionalno i neljudski prema umjetnicima koji su bili gosti festival, ali ima nešto u tome mnogo problematičnije kada govorimo o moralu – nekim političkim strukturama nije smetalo kada su za vrijeme prvog Sarajevo Queer festa, ljudi bili pretučeni, izmasakrirani mačetama u centru grada, ali im smeta ćuna jednog umjetnika. Na nama je da odlučimo hoćemo li imati premijera koji će stati prvi u redu za vrijeme povorke ili siledžije koji su nekada nekoga uboli nožem”, jasan je Ukaj. 

Performans “Together” je predstavljen publici širom Evrope, uključujući gostovanja na prestižnom Spring Festival-u u Utrechtu i u Teatro Lliure u Barseloni. Osvojio je brojne nagrade: posebna nagrada Ksenije Hribar Leji Jurišić, nagrada za najbolji nastup 9. Bienala slovenske plesne umjetnosti Gibanica, Borštnikova nagrada, nagrada Društva pozorišnih kritičara in teatrologa Slovenije za najbolji nastup.

Related Posts

OLJA RUNJIĆ, književnica i direktorica Festivala „Škure“:  Još uvijek sam zaljubljena u ljude,  i kad mi se najmanje sviđaju, zagledana sam u dobro u njima

Nakon što je završeno još jedno izdanje Međunarodnog festivala savremene književnosti Škure, razgovarale smo sa Oljom Runjić, osnivačicom i direktoricom Festivala. Pričale smo o životu na relaciji Beč-Šibenik-Sarajevo, provincijskim mentalitetima, iskustvu egzila, jeziku, teroru desnice i patrijarhata koji suvereno korača u naše prostore sloboda i inspiraciji koja (potencijalno) izvire iz ovakve zbilje. Olja Runjić piše prozu i […]

Mladost u egzilu

Pitanje mladosti u današnjem vremenu je neriješeno pitanje. Živimo u vremenu u kojem vlada kult mladosti koji nam mladost oslikava kao najbolji period života, svi žele da ostanu mladi, da budu lijepi i vitalni. Danas je mladost na tronu čovječanstva. Uporedo se odvija surova stvarnost, u kojoj je omladina izložena lutanjima, izgubljenosti, nezaposlenosti, socijalnoj marginalizaciji i sveopštoj[…]