Alban Ukaj: “Kada je umjetnost u pitanju ne vidim razliku između golog i obučenog umjetnika.”

Izvor: BUKA Magazin / Slađan Tomić

29.06.2022.

Foto: Igor Huzbašić

Prenosimo izjavu glumca Albana Ukaja za BUKU povodom prekida šestosatnog umjetničkog performansa “Together” slovenačkog umjetnika Marka Mandića i umjetnice Leje Jurišić. Zastupnik SDA Haris Zahiragić je pozvao policiju koja je prekinula performans a kaznila umjetnike.

Alban Ukaj kaže da je pogubno da nam parameter za umjetnost bude golotinja.

“To je sloboda izražavanja svakog umjetnika i ja ne vidim nikakvu razliku između obučenog umjetnika i golog umjetnika kada je umjetnost u pitanju. U ovom slučaju se radi o političkim siledžijama koji daju sebi za pravo da ispituju i maltretiraju građane jer su nekada u osnovnoj ili srednjoj skoli izboli nekoga nožem”, rekao je Ukaj za BUKU referirajući se na zastupnika Harisa Zahiragića zbog njegove problematične prošlosti.

“Ja razumijem da nekoga može biti strah takvih stvorenja ali i dalje se ne osjećam dužnim da siledžiji odgovaram na besmislena pitanja. Tomislav Gotovac je nekada trčao go Zagrebom i govorio – “Zagreb, volim te.”

Da li je primjereno ili ne da se ovakav performans dešava na otvorenom u centru grada, Ukaj kaže da treba pitati organizatorku koja je zvala umjetnike na festival bez da je znala šta i koga zove.

“Mislim da je to neprofesionalno i neljudski prema umjetnicima koji su bili gosti festival, ali ima nešto u tome mnogo problematičnije kada govorimo o moralu – nekim političkim strukturama nije smetalo kada su za vrijeme prvog Sarajevo Queer festa, ljudi bili pretučeni, izmasakrirani mačetama u centru grada, ali im smeta ćuna jednog umjetnika. Na nama je da odlučimo hoćemo li imati premijera koji će stati prvi u redu za vrijeme povorke ili siledžije koji su nekada nekoga uboli nožem”, jasan je Ukaj. 

Performans “Together” je predstavljen publici širom Evrope, uključujući gostovanja na prestižnom Spring Festival-u u Utrechtu i u Teatro Lliure u Barseloni. Osvojio je brojne nagrade: posebna nagrada Ksenije Hribar Leji Jurišić, nagrada za najbolji nastup 9. Bienala slovenske plesne umjetnosti Gibanica, Borštnikova nagrada, nagrada Društva pozorišnih kritičara in teatrologa Slovenije za najbolji nastup.

Related Posts

Pečat nesvakidašnjem entuzijazmu i trčanje kroz zidove rodonačelnika video arta u našoj zemlji

Povodom izložbe video radova Likovne grupe Zvono u Galeriji Manifesto  Piše: Kristina Ljevak Bajramović  Likovna grupa Zvono osnovana je u Sarajevu 1982. godine. Njeni osnivači bili su Aleksandar Saša Bukvić, Stadko Hadžihasanović, Sead Čizmić, Narcis Kantardžić i Biljana Gavranović. Kasnije im se pridružuje Kemal Hadžić. Nesvakidašnji šesterac započeo je tako izuzetno putovanje u polju pionirskih koraka video […]

Kritika predstave „Tri dana ili Uspon i pad gospodina B“: Zašto čovjek nije vektor? 

„Tri dana ili Uspon i pad gospodina B“. Autor teksta: Roman Sikora. Dramaturgija: Nedžma Čizmo. Režija: Tanja Miletić Oručević. Scenografija i kostimografija: Sabina Trnka. Muzika: Husein Oručević. Konsultant za scenski pokret: Emir Fejzić. Produkcija, aranžman songa: Igor Kasapović. Producent: Miroljub Mijatović. Izvršni producent: Denis Krdžalić. Ansambl: Nusmir Muharemović, Snežana Vidović, Adem Smailhodžić, Siniša Vidović i Zlatan Školjić. […]